Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marton Attila: Géczi János kiállítása: kollázsok szalagcímekből. Napló, 2013. 8. 7.

2013.08.17

 
 
Három teremben és az azokat összekötő folyosón közel negyven alkotás látható. Az újságcikkrészletekből, valamint különböző napilapok és reklámújságok kisebb-nagyobb címeiből, szalagcímeiből és alcímeiből megszülető kollázsokon a magyar mellett többek között angol, olasz, szerb és kínai nyelvű szövegek olvashatók hol szépen szabályosan egymás mellé illesztve, a felületet teljesen beterítve, netán éppen egymásra ragasztva a kép szélén, esetleg közepén, félkövéren vagy éppen ritkítottan szedve.

Kilián László, a tárlatot rendező Művészetek Háza igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte, az alkotónak tizenegy év után látható újra egyéni kiállítása Veszprémben. Susanna Lakner (Lakner Zsuzsanna) kollázsművész megnyitójában hangsúlyozta, a kollázst készítő mindenütt nyersanyagot keres, ha pedig még író is, a vizuális ingerek mellett a szövegek is hatnak rá.

 

Géczi János író, képzőművész a kiállítás pénteki megnyitóján (Fotó: Nagy Lajos)

Az alkotások Lakner szerint nem is elsősorban képek, hanem szavakkal sűrűn teleszórt falikárpitok, amelyek képesek nyomdatechnikájukkal definiálni azt a kort, amelyben készültek.

A képek készítésének módszerét a cut-up technikához hasonlította: az alkotó az egyik talált fecnit hozzárendelte egy másodikhoz, majd azt egy következőhöz. A látogatóktól függ, mennyire mélyen hajolnak bele a képbe, csak a látványra figyelnek, vagy megpróbálják dekódolni a szövegeket, fogalmazott a kollázsművész, majd hozzátette, az a jó kiállítás, ahol a látogató a művészet közvetítésével önmagával találkozik Ha ezek a képek túlélnek minket, erről a korról, a Gutenberg-galaxisról mesélnek majd egyszer, zárta megnyitóját Lakner. A kiállítás szeptember elsejéig látogatható.

 

Marton Attila

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.